Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poseidon-Vládce mořích

17. 10. 2013

 Latinsky-Neptun

 Je antický bůh moří oceánů a zemětřesení. Jde o prostředního bratra z Triumvirátu. Je to syn Krona a jeho sestry i ženy Rheii. Samozřejmě byl díky otcově strachu pozřen a tak zůstal, dokud jeho nejmladší bratr Zeus nepřinutil otce, aby všechny jeho sourozence vyzvacel, díky směsi hořčice a kořenového piva. 

Sám Poseidon se stal jedním z největších bohů, od Kyklopů dostal kouzelný trojzubec. Mimo spousty jiných stvořil také koně nebo bohyni krásy Afrodítu. Své ženě Amfitrítě byl nevěrný se spoustou smrtelnic i přírodních duchů. Z je potomků můžeme jmenovat například kyklopa Polyféma nebo prince Tritóna. 

Když jeho bratr Zeus, nyní vládce bohů, vládl špatně. Poseidón ho za pomoci své sestry Héry neteře Athény a několika dalších, uvěznil do zlaté sítě a přinutil Dia, aby vládl spravedlivěji. Poseidon se také ucházel o to, aby se stal patronem Athén. Jenže skutečná patronka Athén dokázala bohy a obyvatele přimět, aby na Poseidonem vyhrála. 

Jako bůh je považován za poměrně krutého a rozmrzelého. To dokazuje například, že znásilnil vlastní sestru Deméter.

Poseidón obvykle sídlí ve zlatém paláci na dně Egejského moře. Na moři jezdí ve voze taženém zvířaty, která jsou napůl koňmi a napůl hady, v doprovodu ryb, delfínů nebo i mořských božstev jako Néreoven, Tritónů (bytostí s vrchní částí těla lidskou a dolní rybí) nebo Prótea, hlídajícího Poseidónova stáda tuleňů.

Staří Řekové obětovali Poseidónovi býka a koně, protože tato pozemská zvířata symbolizovala dravost, násilí, ale také plodivou sílu.

 
      
  
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář