Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hekaté-čarodějka

6. 4. 2014

Latinsky-Trivia

Řecká bohyně, patronka cest, křižovatek, porodů, mládeže, vládkyně tajemných sil, měsíce (temnější strany měsíce), noci a podsvětí. Hekaté je ale zároveň i čarodějnice.

U Řeků si podržela rysy všemocné bohyně, ochránkyně jezdců, rybářů, pastýřů a matek, a jako podsvětní božstvo se stala bohyní strašidel a kouzel. Tato druhá funkce v 5. stol. př. n. l. daleko převládla a Hekaté pak mohla být ztotožněna s Persefonou, staly se vládkyní mrtvých. Místem jejího působení byly cesty, kde se proháněla za noci v doprovodu černých psů. Hekaté se stala též ochránkyní žen, a bývala proto ztotožňována s Artemidou (neboť podobně jako ona pomáhala při porodu).
 Za helénismu byla hlavním božstvem kouzelnic (a magie); nakonec se změnila v mocnou vládkyni démonů.
Její přezdívka Trivia znamená Trojcestná, ochranitelka cest.

Původ:Dcera Titána Persea a Asterie. Hekaté jediná bojovala ve válce s Giganty na straně nejvyššího boha Dia, dokonce zabila Giganta Klytia rozpálenými kameny. Za to jí Zeus povýšil mezi bohy, dal moc na zemi (paní porodu), na nebesích (paní měsíce) i v říši stínů.

zobrazení:Hekaté je zobrazována ve třech podobách, které během dne střídala – ráno panna, na poledne žena, večer stařena. Jejím zvířetem je had. Mezi atributy patří pochodeň
Oběti jí byly kladeny na rozcestích. Její obraz stával před každým domem jako apotropaion( něco jako talisman pro štestí).Byli jí obětováni psi, černé ovce a med.

Mýty: V jedné variaci mýtu o Persefoně, Hekaté byla prostředníkem mezi Hádem a Démétér.
V Thesálii existoval kult měsíce, přístupný pouze ženám. Zde byla uctívána jako bohyně štěstí byla jako dárkyně štěstí a bohatství.

   


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář