Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hádes-Zachmuřený bůh podsvětí

20. 10. 2013

Latinsky-Pluto,2.pád Háda

 Je starořecký bůh nad mrtvými. Je synem Krona a Rhey a bratrem Dia  a Poseidóna , s nimiž si po vítězství nad Titány rozděluje vládu nad vesmírem. Panuje v temné podsvětní říši.

Hádés je bůh neoblomný, všemi nenáviděný, oškliví si ho dokonce i ostatní bohové, přestože nepáchá ani zlo, ani bezpráví. Již samotné vyslovení jeho jména přináší neštěstí, a proto je často označován ne jako Hádés, nýbrž jako Plútón (Plútós), což znamená „Boháč“, protože jako pán Země vlastní nerostné bohatství a řídí úrodnost půdy (v tomto ohledu má mnoho společného s Démétrou). Často bývá zobrazován s rohem hojnosti v ruce. K jeho atributům patří také čapka, kterou dostal darem od Kyklópů(byli obři s jedním okem) – kdo si tuto čapku nasadil na hlavu, stal se neviditelným. Ostatně – samotné jméno Hádés znamená „Neviditelný“.
Jeho družkou je překrásná dcera jeho sestry Déméther, Persefóna. Získal ji, když byla se svou matkou venku a rozdávala život rostlinám. Zalíbila se jí překrásná květina narcis, která však byla Hádem očarovaná. Hádes vyjel z podsvětí ve válečném voze a Persefónu unesl. Tam ji dal sníst granátové jablko. Kolik snědla semínek, tolik měsíců přebývala v podsvětí, ale jednou za rok ji Hádes, na příkaz svého bratra Dia, pouští na zem, za milovanou matkou Déméther. Byl vlastníkem legendárního tříhlavého psa Kerbera, který pro něj strážil vchod do podsvětí.
           
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář